Nordspanien

Om højsletten La Meseta – om landskabet – om vejret – om bjergene

La Meseta

Det spanske ord for en højslette er meseta, og den store højslette, der ligger midt i Spanien bliver kaldt for La Meseta – højsletten – altså netop den bestemte højslette. Ordet meseta kan også betyde en trappeafsats – når vi går op ad en trappe i en bygning med flere etager, så er det gulvet foran dørene ind til lejlighederne.

Det norlige Spanien bliver kaldt for La España Verde – det betyder Det Grønne Spanien. Det er fordi, det regner meget her, landskabet er meget frodigt, det gror hurtigt, og det er meget grønt. Her bor der mange storke, de bygger reder allevegne, og de kan godt lide at bo oven på et kirketårn.

Der er mange områder i Spanien, dem kalder man provinser. En af provinserne oppe i nord hedder Cantábria. Kysten hedder La Costa Cantábrica, og havet ud for kysten hedder Mar Cantábrico. Hvad hedder så en kyst? Jo, den hedder costa. Når vi siger kysten, så siger spanierne la costa. Hvad hedder så et hav? Jo, det hedder mar.

Der er mange bjerge i Spanien. Der ligger ligefrem mange bjerge på stribe – så siger vi, at det er en bjergkæde – de ligger som perler på en snor – som smykker i en kæde.

Der løber en bjergkæde langs nordkysten af Spanien, et stykke inde i landet. Den hedder Cordillera Cantábrica. Hvad hedder en bjergkæde på spansk? Jo, den hedder cordillera. Og hvordan siger man det? Jo, det fortæller vi om under Ord & Sprog – dér finder vi lidt om det spanske sprog.

Venlig hilsen

Skolefrøkenen