Navne

Navne, der betyder noget – spanske og arabiske navne – Navneloven i Danmark fra 2005 – at skifte navn

Navne der betyder noget

Navne er sjove og flotte og mærkelige og har nogle gange en særlig betydning. Pigenavnet Anna kender vi i mange forskellige sprog. Jeg hedder Anette, og jeg fik engang at vide, at Anna betyder stjerne, og Anette eller Annette – med et eller to n’er – betyder lille stjerne. Når man sætter “ette” til sidst, så gør det noget ved ordet, så får det ekstra betydning, i det her tilfælde bliver det til en lille stjerne.

Spanske og Arabiske Navne

Fordi der har boet mange arabere i Spanien i omkring 700 år, så er der også mange spor af arabisk i det spanske sprog. Jeg har fundet på navne, der klinger arabisk, til de to ørnesønner.

Den første søn vi møder, hedder Alfaquí – det er et arabisk ord, Al Faqui, der betyder Den Lærde, den kloge. På spansk bliver det til Alfaquí.

Álgebra hedder den anden søn – og det ord møder vi i matematik i skolen – algebra, det betyder bogstavregning. – Faktisk, så har vi vores tal fra det arabiske sprog. De kaldes ligefrem arabiske tal.

Alegría er spansk – ørnens datter hedder Alegría, og det betyder glæde.

Vores hovedperson Paraqueño – det navn fløj ud af mig, dengang jeg skrev eventyret – uden at jeg vidste, om det betød noget. Jeg havde gået til spansk i flere år, og jeg elskede lyden af det spanske sprog, og eventyret foregår jo i Spanien. Så skulle han jo også hedde noget, der lød spansk! Bagefter har jeg tænkt, at jeg kan have sat to spanske ord sammen: Det spanske ord para svarer til det danske ord: for. Det spanske ord pequeño betyder lille. Så kan navnet betyde “for den lille”. Faktisk slog jeg ordet op på Internettet. Og så fandt jeg et ord, der ligner meget! Det var på en hjemmeside for en dyrlægeforening i Argentina! Der findes noget dyrefoder, som de kalder for Paraqueños – det kunne være de to ord para og pequeño, der blev sat sammen: “for de små”, og det er da et fint navn til små kæledyr!

Navneloven i Danmark fra 2005 – at skifte navn

Venlig hilsen

Skolefrøkenen