Udtryk

Hvad er et udtryk? – At sætte ord sammen på en måde, så at de giver en særlig virkning – de kan blive til en hel melodi – eller de kan betyde det modsatte af hinanden. Der kan være musik i sproget! Ordene kan rime på hinanden, eller der kan være bogstavrim, hvor nogle ord begynder med det samme bogstav.

Der findes mange sjove udtryk fra bedstemors tid. Men der bliver også født nye udtryk af de nye børn! Nogle gange smelter flere forskellige udtryk sammen – og nogle gange får et gammelt udtryk en ny betydning. – Hvordan opstår et udtryk? – Det kan være, fordi nogen laver sjov og finder på at sætte ord sammen, der aldrig før har haft noget med hinanden at gøre.

Leg med ord

Er der nogen, der ved hvordan det er at lege med ordene – så er det da børnene! Når vi møder nye ord, så må der spilles bold med dem, det er en fin måde at lære dem på – når vi gør dem til vores egne, så sidder de fast!

Børnesange, rim og remser og vrøvlevers – det er noget, børn har forstand på!

Kloge ord

Kloge ord kaldte jeg dem. Hver uge fik vi sendt en rulle aviser. Det var Fjerritslev Avisen oppe fra Nordjylland. Bagsiden, den var min! Her var der en hel stribe tegneserier, blandt andet “Carlt Nemli’”. Og så var der en masse af de her “Kloge Ord” – og også sjove historier, som læserne sendte ind. Det kunne godt være bedsteforældre, der skrev ind og fortalte nogle sjove historier om deres børnebørn.

Det kunne være en historie som den her, jeg kan fortælle om min mor, da hun var lille:

Da min mor var en lille pige, så var hun med en veninde hjemme og spise aftensmad. Hun ville være så høflig og sagde bagefter: Tak for mad – jeg har aldrig smagt noget lignende! – Men når vi siger sådan, så er det en talemåde, der faktisk betyder: Jeg har aldrig smagt noget værre! – Så ville det være bedre at sige: Jeg har aldrig smagt noget så godt!

Kloge Ord – de er enten sagt eller skrevet af nogle folk, der er blevet kendt – det kan være forfattere, skuespillere, filosoffer, videnskabsfolk og andet “godtfolk” (det er et bedstemor-ord!) Med et fint ord kaldes de Aforismer, i alt fald nogle af dem. Jeg skrev en stribe Aforismer længe før jeg fik at vide, at de hed det!

Et af mine egne “Kloge ord” lyder sådan:
– Du lærer aldrig en ny melodi uden først at lade den løbe over dine egne læber.

Udtryk fra bogen

Side 15

Gjort med æg – et udtryk, jeg har fundet på. Vi har et ældre udtryk: Hun blev med barn – og et andet udtryk, som vi også bruger i dag: Han gjorde hende gravid. Det blev til mit udtryk: Hanen har gjort sine høns med æg!

Side 19

På nakken af ham – var efter ham

Side 23

Vidt og bredt – hun fortalte vidt og bredt – hun fortalte om mange ting

Bød dem farvel – at byde nogen farvel – eller byde goddag – samme som at sige goddag eller farvel

Side 39

Med nød og næppe – lige akkurat – det lykkedes lige i sidste øjeblik

Side 41

Som næsten slog ham omkuld – lige ved at vælte ham

Mangt og meget – når vi sætter ord sammen til sådan et udtryk, så kan vi godt lide, at de begynder med samme bogstav, eller at de betyder næsten det samme. De kan også være lige modsat hinanden, for eksempel stort og småt

Side 45

Fløjet af reden – når ungerne bliver store, flyver de fra reden, ud for sig selv. Vi bruger det som et udtryk om menneskenes børn – når vores børn bliver store, ”flyver de af reden”! Vi henter udtrykket fra fuglenes verden.

Side 49

Bidende koldt – vi kan mærke det, når kulden bider

Pudse og polere – fuglene renser og pudser deres fjer, for ellers kan de ikke flyve. Og når der er luft imellem fjerene, så varmer de så dejligt – det er også et udtryk, vi bruger til meget andet

Side 54

Der bliver et farligt hus – der bliver ballade

Side 56

Give los for – fx give los for lyden – give slip og lade lyden komme ud – lukke op for lyden – det er også et udtryk

Side 59

Slog gnister – når det lyner og tordner, så er der elektricitet i luften – torden er lyden af lynet. Vi kan også bruge det som et udtryk, vi kan sige, at når nogen skændes, kan det ligefrem slå gnister

Side 66

En tid lang – gammelt udtryk – et stykke tid

Side 79

I ro og mag – stille og roligt

Venlig hilsen

Skolefrøkenen